Odchudzanie, Żywienie

Zalety wegetarianizmu – powody, dla których warto przejść na wegetarianizm

Kuchnia roślinna

Wegetarianizm ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. I choć każda ze stron potrafi przedstawić swoje argumenty, są fakty, z którymi nie sposób dyskutować. Dlatego wymieniamy powody, dla których warto przejść na wegetarianizm.

Ochrona zwierząt

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania, ale również styl życia, ideologia mająca na celu ochronę zwierząt, poprawę ich warunków życia. W obecnych czasach chodzi przede wszystkim o to, jak wygląda przetwórstwo mięsne. Zwierzęta hodowane są w skandalicznych warunkach, na masową skalę. A im mniej mięsa jest kupowanego, tym bardziej odbija się to na ich producentach. To może mieć m.in. wpływ na regulacje, które wpłynęłyby na dobrostan zwierząt hodowlanych.

Zdrowy organizm

Wegetarianie oraz osoby spożywające mięso nieustannie dyskutują o wpływie diety na zdrowie. I o ile każda ze stron ma racjonalne argumenty, z którymi czasami trudno jest dyskutować, o tyle badania nie kłamią. A według nich, osoby preferujące kuchnię roślinną żyją dłużej, wykazują mniejszą podatność na choroby serca oraz układu krążenia.

Ponadto produkowane na masową skalę mięso, spożywane codziennie, zakwasza organizm. Dzięki spożywaniu większej ilości błonnika zawartego w owocach i warzywach, wegetarianie mają mniejsze problemy z trawieniem, poprawia się wydolność jelit. Pomimo spożywania roślin strączkowych nie odczuwają wzdęć.

I tutaj warto jeszcze wspomnieć o kwestii związanej z niedoborem białka. Wbrew pozorom będąc na diecie wegetariańskiej nie jest łatwo doprowadzić się do takiego stanu, ponieważ jeśli tylko jadłospis jest urozmaicony, to aminokwasy wchodzące w skład poszczególnych białek wzajemnie się uzupełniają.

Ekologia, troska o środowisko

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że stosowanie diety wegetariańskiej może mieć realny wpływ na środowisko. I to pod różnymi kątami.

Przede wszystkim chodzi o zużycie wody – do wyprodukowania 1 tony wołowiny, potrzeba jej aż 4 miliony. W praktyce więc to właśnie przemysł mięsny jest w głównej mierze odpowiedzialny za wykorzystanie światowych zasobów wody. Ponadto prowadzi do zanieczyszczenia wód gruntowych.

Hodowla zwierząt wpływa również na niszczenie naturalnych terenów oraz lasów. Dlaczego? Ponieważ aby była możliwa, wycina się lasy, na miejscu których powstają fermy, pastwiska. Tworzone są pola uprawne, aby móc wyżywić zwierzęta. To wszystko w konsekwencji ma wpływ na coraz bardziej pogłębiające się globalne ocieplenie.

Zdrowie psychiczne

Wiesz, że kuchnia roślinna może oddziaływać na Twoją kondycję psychiczną? Nie jest to wcale takie dziwne, ponieważ już od dawna mówi się o tym, że warzywa i owoce są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a przy tym opóźniają procesy starzenia się. Ponadto pozostałe składniki odżywcze „odżywiają” mózg.

Natomiast oczyszczone jelita o wiele lepiej radzą sobie z produkcją serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

Semiwegetariaznim

Zdajemy sobie sprawę z tego, że dla wielu osób nawet powyższe powody są niewystarczające do tego, aby podjąć decyzję o przejściu na wegetarianizm. Dlatego mamy rozwiązanie pośrednie, czyli semiwegetarianizm. Jest to dieta ograniczająca mięso, lecz nie eliminująca go całkowicie.

Zakłada częstsze spożycie warzyw i owoców, co nie pozostaje bez wpływu na kondycję zdrowotną. Z drugiej strony mniejsza ilość kupowanego mięsa na prowadzi do zmniejszenia popytu na nie, a co za tym idzie, do obniżenia produkcji. Dla niektórych semiwegetarianizm jest etapem przejściowym, dla innych złotym środkiem, dietą na całe życie. I warto do tego dążyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *