Żywienie

Jak prawidłowo przechowywać suszone owoce?

owoce suszone

Suszenie owoców pozwala na przedłużenie ich świeżości. Często dzięki temu można zapobiec wyrzuceniu sezonowych owoców. To alternatywa dla robienia z nich przetworów. Suszone owoce można też kupić w sklepach – są zdrową przekąską. A co się bardziej opłaca? I jak przechowywać tego typu bakalie?

Suszone owoce – gdzie kupić?

Bakalie powstają w wyniku usunięcia z nich wody zarówno w sposób naturalny poprzez suszenie na słońcu, jak i przy użyciu specjalnych urządzeń. Wiele osób decyduje się na samodzielne suszenie. Można także kupić w sklepach już gotowe. Ich cena jest jednak zazwyczaj wysoka. Suszone owoce możesz kupić na www.sprzedajemy.pl, gdzie dostępne są wysokiej jakości produkty w atrakcyjnych ofertach cenowych. Zakupy online nie dość, że pozwalają wydać mniej, to również oszczędzają czas. Co więcej, kupując przez Internet, ma się możliwość przeanalizowania składu. Dzisiaj online da się kupić również produkty ekologiczne, pochodzące od lokalnych producentów. Warto kupować suszone owoce niesiarkowane, bowiem są znacznie zdrowsze.

Jak przechowywać suszone owoce?

Niezależnie od tego, czy kupi się bakalie, czy samodzielnie wysuszy się owoce, warto wiedzieć, jak je przechowywać. W przeciwnym wypadku mogą stracić właściwości. W czym najlepiej przechowywać suszone owoce? Idealnie sprawdzają się wszystkie próżniowe pojemniki. Do przechowywania bakalii można użyć również słoików.

Nawet plastikowe torebki strunowe lub dobrze spięte specjalną klamrą czy gumką recepturką powinny się sprawdzić do przechowywania suszonych owoców. Istotne jest to, by znacząco ograniczyć dostęp powietrza do środka. W przypadku suszonych owoców bardzo ważna jest też temperatura otoczenia. Najlepiej, gdy wynosi 10-15°C. Suszone owoce powinny być przechowywane poza dostępem słońca. Najlepiej więc trzymać je w szafce.

Co więcej, wybierając miejsce do przechowywania suszonych owoców, dobrze jest zadbać o to, by nie było w pobliżu źródeł wilgoci, a także ciepła, a więc lepiej unikać szafki przy kaloryferze czy przy piekarniku. Nadmiar ciepła sprzyja rozwojowi pleśni, a także chętniej namnażają się w nim mole spożywcze. Co jeszcze jest ważne w przypadku przechowywania suszonych owoców? Nie powinno się mieszać ich ze sobą, gdyż każdy owoc posiada inne właściwości, a więc umieszczone w jednym pojemniku mogą się szybciej zepsuć.

Jak suszyć owoce?

Przede wszystkim należy wiedzieć, że aby móc wysuszyć owoce, powinny być one w pełni dojrzałe i zdrowe. Nie powinno się na bakalie przeznaczać niedojrzałych lub nadpsutych owoców. A co można wysuszyć? Najlepiej do tego typu konserwowania żywności nadają się jabłka, gruszki, śliwki, morele, winogrona, żurawina, banany, czy cytrusy. Te z owoców, które mają pestki, powinny mieć je usunięte. Duże, jak jabłka i gruszki, należy pokroić w plasterki.

Owoce można wysuszyć na słońcu, ale to czasochłonna metoda. Można wybrać również suszenie w okolicach pieca lub kaloryfera. Dzięki ciepłu z owoców szybciej odparuje woda. Najlepiej jednak postawić na suszenie w piekarniku lub w specjalnym urządzeniu – suszarce. Ostatnia metoda powinna dać najlepsze efekty. Bardzo ważne jest jednak, by w trakcie suszenia owoce się nie stykały, a także, by często zmieniać ich położenie.

3 thoughts on “Jak prawidłowo przechowywać suszone owoce?

  1. Zawsze przechowywałam je w oryginalnych opakowaniach, ale chyba przerzucę się na próżniowe pojemniki. Będzie zdrowiej, a owoce będą smaczniejsze.

  2. Nie wiedziałam, że nie można mieszać. A porobiłam sobie mieszanki, żeby mieć do jogurtu czy musli. Muszę w takim razie je rozdzielić, żeby zapobiec ich psuciu się.

  3. Ja przechowuje suszone owoce w plastikowych pojemnikach lub słoikach, dzięki czemu zachowują dłużej świeżość, są miękkie i smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *