Ostatnio coraz więcej osób zaczyna doceniać zalety suszonych owoców. Są one źródłem wielu witamin i składników odżywczych, a przy tym stanowią świetną alternatywę dla słodyczy. Sprawdź listę suszonych owoców polecanych kobietom!
Suszone figi
Suszone figi to najlepsze i największe źródło zarówno błonnika, jak i wapnia wśród wszystkich suszonych owoców. Są szczególnie polecane przy osteoporozie oraz dolegliwościach związanych z zaparciami. Mają niezwykle korzystny wpływ na: układ krwionośny, serce, układ nerwowy, stan kości oraz zębów, procesy związane z odchudzaniem.
Spożywanie m.in. fig jest ważne, warto więc wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać suszone owoce, żeby nie straciły prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim należy je trzymać z dala od ciepła i wilgoci oraz trzymać w zamkniętych pojemnikach.
Suszone daktyle dla kobiet
Spożywanie suszonych daktyli daje szereg korzyści. Wysoka zawartość błonnika świetnie wpływa na pracę jelit, a także wspomaga układ pokarmowy. Suszone daktyle zawierają witaminy i składniki odżywcze, takie jak:
- witaminy A, z grupy B oraz C,
- wapń,
- potas,
- magnez,
- cynk,
- żelazo,
- mangan.
Suszone daktyle chronią przed miażdżycą, ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób układu krążenia, anemii, a nawet udaru mózgu. Polecane są szczególnie dla kobiet w ciąży i po porodzie.
Suszone morele
Morele są świetnym źródłem żelaza, którego często brakuje w diecie kobiet, szczególnie tych ciężarnych, mocniej narażonych na anemię. Dodatkowo suszone morele zapobiegają występowaniu zaparć i mają właściwości utrzymujące odpowiedni poziom cukru we krwi.
Specjaliści radzą, aby codziennie jeść 2 suszone morele w celu uzupełnienia odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Rodzynki
Rodzynki doskonale wpływają na leczenie problemów trawiennych i wspomagają walkę z zaparciami, które często przytrafiają się kobietom. Dodatkowo są świetnym źródłem:
- błonnika,
- magnezu,
- żelaza,
- wapnia.
Garść rodzynek dziennie będzie miało świetny wpływ na zdrowie, a połączenie ich z innymi suszonymi owocami pozwoli na uniknięcie niedoborów witamin i innych składników odżywczych.
Suszone mango
Suszone mango zdecydowania warto włączyć do swojej codziennej diety, szczególnie jeśli nasz organizm boryka się z niedoborami witamin. Mango to bomba witaminowa. Jest świetnym źródłem witaminy A, i C, witamin grupy B oraz żelaza i potasu.
Posilanie się suszonym mango pozwoli na odbudowę i wzmocnienie odporności, wzroku, zwalcza wolne rodniki i reguluje ciśnienie krwi. W szczególności kobiety ciężarne powinny zwrócić szczególną uwagę na suszone mango, które w ich stanie jest wręcz wskazane do dziennego spożywania.
Suszone śliwki
Suszone śliwki to ogrom dobroci zamkniętej w małym owocu.Znajdziemy w nich witaminy A,K,C,E, grupy B, a także magnez, potas, bor i miedź i dużo błonnika. Z racji tego polecane są dla wszystkich kobiet borykających się z zaparciami, problemami trawiennymi i układu pokarmowego.
Zawartość witamin i składników odżywczych sprawia, że suszone śliwki szczególnie polecane są kobietą w trakcie menopauzy. Na szczególną uwagę zasługuje obecność boru, który utrzymuje odpowiedni poziom estrogenów.
Uwielbiam!!!!!! suszone daktyle, są po prostu przepyszne, jak kupuje pudełko, to praktycznie całe zjadam od razu 😀 Są też super przy bezglutenowych czy bezjajecznych wypiekach, polecam 😉
Nie wiem, jak można jeść suszone owoce. Od samego patrzenia na nie boli mnie brzuch 🙁
Uwielbiam suszone morele i daktyle, ale nie mogę ich za dużo jeść, bo strasznie wzdymają. Mój brzuch po zjedzeniu suszonych owoców jest jak balon….