Właściwości ryżu

    Ryż jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej. Gości również w kuchni hiszpańskiej czy francuskiej. Znakomicie komponuje się w zestawieniu z rybą. Może być podawany na słodko, słono czy pikantnie. Oprócz uczty dla podniebienia, ryż korzystnie wpływa na nasze zdrowie i jest składnikiem wielu diet.

    Ryż a zdrowie

    Ryż nie uczula, dlatego pojawia się w diecie alergika. Ponadto stanowi jeden z głównych składników diety bezglutenowej. Jest idealny dla osób, które z różnych powodów zdrowotnych muszą pozostawać na diecie lekkostrawnej (jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem). Ryż działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Co więcej, wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera dużą porcję białka, błonnika i witamin z grupy B, natomiast jest ubogi w tłuszcze.

    Rodzaje ryżu

    Ryż brązowy - jest najmniej przetworzony, a tym samym najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Choć wymaga dłuższego gotowania, to wart jest poświęconego mu czasu. Zawiera więcej niż biały ryż białka, witamin i soli mineralnych. W jego składzie znajduje się również kwas fitynowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

    Ryż biały - otrzymywany jest w wyniku usunięcia z ryżu brązowego wierzchniej warstwy. W wyniku tzw. polerowania, ryż ten traci wiele cennych składników odżywczych. Mimo to, nadal warto po niego sięgać, gdyż jest lekkostrawny i dietetyczny.

    Ryż paraboiled - to wersja pośrednia, między białym a brązowym ryżem. Zachowuje kolor tego pierwszego i większość właściwości ryżu brązowego. W procesie obróbki zostaje poddany działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, która wtłacza w niego wartości odżywcze znajdujące się w łupince.

    Ryż czerwony - uzyskiwany jest w wyniku fermentacji grzybów strzępkowych na wypolerowanym ryżu. Przypisuje mu się liczne właściwości zdrowotne, m.in. zapobieganie nowotworom i chorobom serca.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Niedobór witaminy C w organizmie może być przyczyną wielu przykrych dolegliwości, takich jak krwawienie z dziąseł, poluzowanie zębów, łatwe siniaczenie się, powolne gojenie się ran, słaba odporno...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    Jeżeli starasz się kontrolować ilość spożywanych kalorii, powinnaś...
    Lato już tuż, tuż, a więc najwyższa pora zadbać o dobrą kondycję i...
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...
    Korzonki, czyli ostry zespół korzeniowy, to bardzo częsta dolegliwość,...
    Ból owulacyjny pojawia się niespodziewanie w środku cyklu miesięcznego...

    Ostatnie komentarze

    • (364)

      Bredzisz.

    • (1)

      Moim zdaniem nie ma sensu męczyć się z domowymi sposobami... Ja próbowałam walczyć z moją grzybicą dwa miesiące, aż w końcu zdecydowałam się pójść do poradni chorob stopy i tamtejszy podolog wyleczył mnie w kilka zabiegów:)

    • (2)

      Zależy jeszcze co je i czy są to produkty, które są bogate w witaminy i składniki odżywcze zapobiegające nadciśnieniu. Także od tego jak bardzo stresujące ma życie

    • (6)

      Raczej jedź, jeśli mówicie o poprawności ;)

    • (1)

      Brak miesiaczki.Witam mam pytanie odnosnie braku miesiączki w tym miesiącu jeszcze niedostalam jej.Z chlopakiem nie zabezpieczalismy się tylko uprawialismy zwany stosunek przerywany.Robilam juz 4testy z nich wyszedł negatywnie nie mam objaw ciazowych....