Właściwości papryki

     

    Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej. Papryka zielona, żółta i czerwona to tylko niektóre z odmian papryki, których doliczono się niemal 200. Słodka i ostra papryka goszczą w większości kuchni świata. Zdrowotne właściwości papryki dostrzegła już medycyna ludowa, a współczesne badania je potwierdziły. Obecnie z właściwości papryki korzystają koncerny farmaceutyczne, dodając papryczki chili i pieprz cayene do środków rozgrzewających. Sprawdź, jak papryka wpływa na zdrowie oraz do jakich potraw warto ją dodać.

     

    Papryka a zdrowie

    Świeża papryka to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, a tym samym wspomaga leczenie wielu chorób. Papryka to również źródło wapnia i potasu. Lecznicze właściwości papryki z powodzeniem wykorzystywała medycyna ludowa, stosując ją przy leczeniu przeziębienia, grypy, chorób układu oddechowego i zatok.

    Szczególne właściwości zdrowotne posiada ostra papryka - papryka chili oraz tzw. pieprz cayene. Ostrą paprykę cechują właściwości rozgrzewające, przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Dlatego znalazła uznanie w przemyśle farmaceutycznym i jest częstym dodatkiem maści i plastrów rozgrzewających. Papryka w dużej mierze zawdzięcza swoją popularność kapsaicynie, która stosowana zewnętrznie działa rozgrzewająco, a wewnętrznie rozpuszcza zakrzepy i poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu.

    Papryka chili bywa zalecana przy biegunce. Spożywanie ostro przyprawionych potraw zaleca się również przy zapaleniu oskrzeli, gdyż ostre potrawy działają wykrztuśnie. Co więcej, przynoszą ulgę przy zatkanym nosie i zatokach, rozpuszczając zalegającą w kanalikach wydzielinę.

    W niektórych przypadkach spożywanie ostrej papryki jest odradzane, gdyż może przynieść więcej szkody niż pożytku. Do takich sytuacji należą wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby przewodu pokarmowego, refluks, choroby skóry oraz ciąża.

     

    Zastosowanie papryki w kuchni

    Papryka to podstawowa przyprawa kuchni węgierskiej i hiszpańskiej. Odmian papryki jest całe mnóstwo, podobnie jak kolorów (żółta, zielona, pomarańczowa, kremowa, czerwona, brązowa). Generalnie dzieli się paprykę na odmianę słodką i ostrą. W kuchniach świata stosuje się ją w postaci surowej lub sproszkowanej (papryka po wysuszeniu trzykrotnie zmniejsza swoją objętość).

    Papryka używana jest do sałatek, gulaszy, kanapek i zapiekanek. W postaci przyprawy dodawana jest do sosów, dań mięsnych, rybnych, zup, potraw z ryżu i makaronu. Papryka znakomicie nadaje się na przystawkę, gdyż pobudza proces wydzielania soków żołądkowych, a tym samym pobudza apetyt.

    Wybierając paprykę, sięgaj po okazy o twardej, błyszczącej i niepomarszczonej skórce. Pomijaj te z suchą łodyżką. Paprykę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce). Warzywo nadaje się do mrożenia i marynowania, dlatego jesienią zrób zapasy papryki na pozbawioną świeżych owoców i warzy zimę. Papryka, jako jedno z nielicznych warzyw, zachowuje większość swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego śmiało używaj jej do pieczenia, smażenia i gotowania.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczuć zwłaszcza wtedy, gdy próbujesz zrzucić zbędne kilogramy i ci się nie udaje. Metabolizm określa zużycie energii potrzebnej...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    Lato już tuż, tuż, a więc najwyższa pora zadbać o dobrą kondycję i...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    "Witam. Jestem młodym (27 lat), wysokim, szczupłym, ciemnym brunetem...
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...
    Obejrzyj materiał wideo
    Wiele kobiet zastanawia się, jaki jest przepis na idealnie gładkie nogi....
    Obejrzyj materiał wideo
    Coraz częściej joga wita nas w klubach fitness czy szkołach tańca, jako...

    Ostatnie komentarze

    • (1)

      Moim zdaniem nie ma sensu męczyć się z domowymi sposobami... Ja próbowałam walczyć z moją grzybicą dwa miesiące, aż w końcu zdecydowałam się pójść do poradni chorob stopy i tamtejszy podolog wyleczył mnie w kilka zabiegów:)

    • (2)

      Zależy jeszcze co je i czy są to produkty, które są bogate w witaminy i składniki odżywcze zapobiegające nadciśnieniu. Także od tego jak bardzo stresujące ma życie

    • (6)

      Raczej jedź, jeśli mówicie o poprawności ;)

    • (1)

      Brak miesiaczki.Witam mam pytanie odnosnie braku miesiączki w tym miesiącu jeszcze niedostalam jej.Z chlopakiem nie zabezpieczalismy się tylko uprawialismy zwany stosunek przerywany.Robilam juz 4testy z nich wyszedł negatywnie nie mam objaw ciazowych....

    • (2)

      Dziękuję za ten artykuł. Tyłozgięcie macicy miała moja babcia, mają moja mama i siostra. Najwyraźniej taka nasza uroda. Z problemem bólu w dole pleców i podczas stosunku to wszystko prawda, tak jest i u mnie. Niestety dowiedziałam się o tym w momencie...