Właściwości papryki

     

    Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej. Papryka zielona, żółta i czerwona to tylko niektóre z odmian papryki, których doliczono się niemal 200. Słodka i ostra papryka goszczą w większości kuchni świata. Zdrowotne właściwości papryki dostrzegła już medycyna ludowa, a współczesne badania je potwierdziły. Obecnie z właściwości papryki korzystają koncerny farmaceutyczne, dodając papryczki chili i pieprz cayene do środków rozgrzewających. Sprawdź, jak papryka wpływa na zdrowie oraz do jakich potraw warto ją dodać.

     

    Papryka a zdrowie

    Świeża papryka to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, a tym samym wspomaga leczenie wielu chorób. Papryka to również źródło wapnia i potasu. Lecznicze właściwości papryki z powodzeniem wykorzystywała medycyna ludowa, stosując ją przy leczeniu przeziębienia, grypy, chorób układu oddechowego i zatok.

    Szczególne właściwości zdrowotne posiada ostra papryka - papryka chili oraz tzw. pieprz cayene. Ostrą paprykę cechują właściwości rozgrzewające, przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Dlatego znalazła uznanie w przemyśle farmaceutycznym i jest częstym dodatkiem maści i plastrów rozgrzewających. Papryka w dużej mierze zawdzięcza swoją popularność kapsaicynie, która stosowana zewnętrznie działa rozgrzewająco, a wewnętrznie rozpuszcza zakrzepy i poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu.

    Papryka chili bywa zalecana przy biegunce. Spożywanie ostro przyprawionych potraw zaleca się również przy zapaleniu oskrzeli, gdyż ostre potrawy działają wykrztuśnie. Co więcej, przynoszą ulgę przy zatkanym nosie i zatokach, rozpuszczając zalegającą w kanalikach wydzielinę.

    W niektórych przypadkach spożywanie ostrej papryki jest odradzane, gdyż może przynieść więcej szkody niż pożytku. Do takich sytuacji należą wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby przewodu pokarmowego, refluks, choroby skóry oraz ciąża.

     

    Zastosowanie papryki w kuchni

    Papryka to podstawowa przyprawa kuchni węgierskiej i hiszpańskiej. Odmian papryki jest całe mnóstwo, podobnie jak kolorów (żółta, zielona, pomarańczowa, kremowa, czerwona, brązowa). Generalnie dzieli się paprykę na odmianę słodką i ostrą. W kuchniach świata stosuje się ją w postaci surowej lub sproszkowanej (papryka po wysuszeniu trzykrotnie zmniejsza swoją objętość).

    Papryka używana jest do sałatek, gulaszy, kanapek i zapiekanek. W postaci przyprawy dodawana jest do sosów, dań mięsnych, rybnych, zup, potraw z ryżu i makaronu. Papryka znakomicie nadaje się na przystawkę, gdyż pobudza proces wydzielania soków żołądkowych, a tym samym pobudza apetyt.

    Wybierając paprykę, sięgaj po okazy o twardej, błyszczącej i niepomarszczonej skórce. Pomijaj te z suchą łodyżką. Paprykę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce). Warzywo nadaje się do mrożenia i marynowania, dlatego jesienią zrób zapasy papryki na pozbawioną świeżych owoców i warzy zimę. Papryka, jako jedno z nielicznych warzyw, zachowuje większość swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego śmiało używaj jej do pieczenia, smażenia i gotowania.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Dzięki odpowiednim ćwiczeniom twoje pośladki delikatnie się uniosą i staną się jędrne. W ten sposób bez skrępowania zaprezentujesz się w legginsach czy rurkach, a do tego staniesz się silniejszą,...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    "Witam. Jestem młodym (27 lat), wysokim, szczupłym, ciemnym brunetem...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    Lato już tuż, tuż, a więc najwyższa pora zadbać o dobrą kondycję i...
    Obejrzyj materiał wideo
    Wiele kobiet zastanawia się, jaki jest przepis na idealnie gładkie nogi....
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...
    Jazda na rowerze to jeden z najpopularniejszych sposobów na utratę wagi...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Najpierw warto by sprawdzić, czy nie mamy alergii albo nietolerancji pokarmowej. Ja taki test zrobiłam kilka tygodni temu. Okazało się, że pomimo ogromnej chęci przeprowadzenia takiej diety, nie mogę tego zrobić... Mój organizm niezbyt dobrze trawi...

    • (2)

      RUCH TO ZDROWIE :-)

    • (83)

      o tak tak 2-3 dni po porodzie! Ja miesiac wracalam do siebie. Usiasc nawet nie moglam. Dzieki temu ze nie mialam cc i mojej wadzie wzrokowej prawie nie widze. Tak dziala polski szpital!

    • (1)

      no jeśli to jest dieta lekkostrawna to gratuluję... a od kiedy to gluten zawarty w zbożach jest lekkostrawny????
      To właśnie przez te zboża wszyscy prędzej czy póxniej chorują!

    • (361)

      Witam mam 37 lat mam dwóch pieknych synów jesli potrzebujesz nasienia to chętnie użyczę swojego ale bez zadnych zobowiązań