Właściwości imbiru

    Imbir suszony, naturalny, sproszkowany – jeszcze do niedawna był rzadkim gościem w polskiej kuchni. Dużo popularniejszy jest w Azji. Imbir ma intensywny smak, świeży, słodki z drzewną nutą, piekący i lekko gorzki. Jego właściwości są różnorodne. Wśród zalet tej aromatycznej przyprawy można wyróżnić właściwości odkażające, pobudzające, rozkurczające itd.

    Zalety imbiru

    Substancje znajdujące się w imbirze mają właściwości lecznicze. Znane zalety imbiru:

    • Wpływa na sylwetkę – olej imbirowy wykorzystywany jest w kosmetologii. Dodawany jest do kosmetyków wyszczuplających, gdyż wpływa na krążenie i przyspiesza metabolizm. Imbir jest też sposobem na cellulit.
    • Usprawnia trawienie – imbir działa rozkurczowo, zwiększa produkcję śliny i soku żołądkowego, poza tym ma właściwości żółciopędne. Imbir powinny jeść osoby cierpiące na wzdęcia.
    • Zmniejsza mdłości – jeżeli dokucza ci choroba lokomocyjna, wprowadź do codziennej diety imbir. Przeciwdziała on wymiotom i mdłościom, również tym odczuwanym po narkozie i chemioterapii. Pomaga też na brak apetytu.
    • Usprawnia krążenie krwi – szybsze krążenie krwi ma pozytywne znaczenie dla organizmu. Krew dostarcza tlenu i substancji odżywczych do wszystkich komórek i tkanek organizmu. W Azji imbir ma status afrodyzjaka.
    • Zapobiega zlepianiu płytek krwi – zlepione płytki krwi tworzą zakrzepy krwi. Jeżeli masz podwyższony cholesterol, zacznij jeść imbir.
    • Zmniejsza bóle menstruacyjne – jeżeli zbliża się zespół napięcia przedmiesiączkowego, zacznij jeść imbir, który ma właściwości rozkurczające.
    • Zapobiega migrenowym bólom głowy – imbir leczy migrenę. Systematycznie jedzony zmniejsza ataki i likwiduje dolegliwości migrenowe, ból głowy i mdłości.
    • Chroni przed przeziębieniem – masz niską odporność? Zacznij jeść imbir.
    • Łagodzi bóle stawów – imbir ma właściwości przeciwzapalne. Jest dodawany do maści rozgrzewających. Kilka kropel olejku imbirowego można dodać do oliwki i wykonać masaż bolących mięśni.
    • Wpływa na koncentrację – żeby podwyższyć wydajność umysłową, można dodać do kawy odrobinę sproszkowanego imbiru. Imbir przyspiesza krążenie krwi, tym samym poprawia ukrwienie mózgu i wpływa na jego wydajność.
    • Likwiduje problemy jamy ustnej – imbir działa odkażająco, dlatego leczy infekcje jamy ustnej i pobudza wydzielanie śliny. Imbir likwiduje ból gardła. Poza tym odświeża oddech.

    Istnieją przeciwwskazania do spożywania imbiru. Przyprawy nie powinny stosować kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, refluks żołądkowy).

    Wykorzystanie imbiru w kuchni

    Imbir, jako przyprawa, znalazł zastosowanie w kuchni. Warto pamiętać, że świeży imbir ma zupełnie inny smak niż imbir zmielony suszony. Dlatego też nie można ich stosować wymiennie. Imbir świeży dodawany jest do owoców morza, do mdłych potraw, tłustych mięs. Świeży imbir nadaje wyrazistość potrawom (świeży imbir jest pikantny). Z kolei suszony zmielony imbir najlepiej dodawać do potraw słodkich, tj. herbatników, ciast, sałatek owocowych.

    W jaki sposób stosować świeży imbir? Nie należy obierać całego imbiru. Skórkę należy zdjąć tylko z części, która będzie wykorzystana. Aromat imbiru kłóci się z innymi ziołami. Razem z nim najlepiej jest używać ziela angielskiego, liścia laurowego, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu.

    Jak przechowywać imbir? Kandyzowany należy włożyć do słoiczka i postawić w suchym, ciemnym miejscu. Świeży imbir trzeba owinąć w papierowy ręcznik, włożyć do plastikowej zamykanej torebeczki i przechowywać w lodówce. W sklepach można dostać imbir marynowany, który również powinien być przechowywany w lodówce.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ostatnio jadłam imbir kandyzowany - pychota :) jest fajnie piekący.

    Obrzydliwy, mi się trafił taki łykowaty, może był juz stary...

    to pali w żołądku i przełyku, ja uwielbiam takie ostre jedzonko

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Dzięki odpowiednim ćwiczeniom twoje pośladki delikatnie się uniosą i staną się jędrne. W ten sposób bez skrępowania zaprezentujesz się w legginsach czy rurkach, a do tego staniesz się silniejszą,...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    "Witam. Jestem młodym (27 lat), wysokim, szczupłym, ciemnym brunetem...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    Lato już tuż, tuż, a więc najwyższa pora zadbać o dobrą kondycję i...
    Obejrzyj materiał wideo
    Wiele kobiet zastanawia się, jaki jest przepis na idealnie gładkie nogi....
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...
    Jazda na rowerze to jeden z najpopularniejszych sposobów na utratę wagi...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Najpierw warto by sprawdzić, czy nie mamy alergii albo nietolerancji pokarmowej. Ja taki test zrobiłam kilka tygodni temu. Okazało się, że pomimo ogromnej chęci przeprowadzenia takiej diety, nie mogę tego zrobić... Mój organizm niezbyt dobrze trawi...

    • (2)

      RUCH TO ZDROWIE :-)

    • (83)

      o tak tak 2-3 dni po porodzie! Ja miesiac wracalam do siebie. Usiasc nawet nie moglam. Dzieki temu ze nie mialam cc i mojej wadzie wzrokowej prawie nie widze. Tak dziala polski szpital!

    • (1)

      no jeśli to jest dieta lekkostrawna to gratuluję... a od kiedy to gluten zawarty w zbożach jest lekkostrawny????
      To właśnie przez te zboża wszyscy prędzej czy póxniej chorują!

    • (361)

      Witam mam 37 lat mam dwóch pieknych synów jesli potrzebujesz nasienia to chętnie użyczę swojego ale bez zadnych zobowiązań