Właściwości fasoli

    Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniono ją jako źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zetknąć się można z ponad 20 gatunkami fasoli.

    Wartości odżywcze fasoli

    Fasola jest źródłem odżywczego białka, w którym znajdują się duże ilości lizyny. Lizyna jest potrzebna organizmowi do produkcji karnityny. Karnityna z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi. Fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które często jedzą mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe – pokarmy kwasotwórcze. Białko fasoli jest zasadotwórcze, w związku z czym pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Dlatego też jest szczególnie cenna dla osób cierpiących na nadkwasotę i zgagę.

    Jak wiadomo, najlepszym dostarczycielem białka do organizmu jest mięso. Ale czy naprawdę? Białko zwierzęce przyspiesza utratę wapnia z moczem. Tymczasem białko roślinne z fasoli nie ma takiego działania. W związku z tym fasola jest polecana w profilaktyce osteoporozy. W fasoli znajdują się węglowodany i tłuszcze. Dlatego też jest ona trochę kaloryczna (100 g – 290 kcal). Jednak tłuszcze to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zabijają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom.

    Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

    W świeżych nasionach ilość wody przeważa nad ilością białka, węglowodanów i tłuszczu. Z kolei w nasionach suszonych proporcje są odwrócone. Świeże nasiona to bogactwo witamin (głównie witaminy C i beta-karotenu).

    Przygotowanie fasoli

    Fasola należy do warzyw ciężkostrawnych, powodujących wzdęcia i gazy. Przyczyną tego jest duża ilość siarki w fasoli oraz twarda skóra. Żeby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości pojawiających się po zjedzeniu fasoli, należy jej nasiona moczyć co najmniej 1-2 godziny w gorącej wodzie. Żeby utrzymać temperaturę wody, trzeba co jakiś czas dolewać wrzątku. Po 2 godzinach fasolę można wrzucić do świeżej zimnej wody i ugotować.

    Inny sposób na wypłukanie siarki z fasoli to zalanie nasion zimną wodą i postawienie na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, można ją wylać, a następnie wszystko powtórzyć. Dwukrotne zagotowanie wody z fasolą sprawi, że stanie się ona mniej ciężkostrawna. Ostatni sposób: fasolę zalewamy wodą na 8 godzin. Po tym czasie stawiamy garnek z fasolą na gazie i wodę doprowadzamy do wrzenia. Następnie fasolę należy ugotować w nowej wodzie.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Fasola jest bogata w żelazo. Jestem wegetarianką i jem dużo fasoli, a także piję herbatkę z pokrzywy i ma żelazo w normie.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Na pewno słyszałaś o tym, że wysiłek fizyczny pozwala zwalczyć niepokój i depresję. Jednak zdarzają się dni, gdy nawet ulubiony zestaw ćwiczeń nie jest w stanie poprawić naszego nastroju i złagodzi...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    Lato już tuż, tuż, a więc najwyższa pora zadbać o dobrą kondycję i...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    "Witam. Jestem młodym (27 lat), wysokim, szczupłym, ciemnym brunetem...
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...
    Obejrzyj materiał wideo
    Wiele kobiet zastanawia się, jaki jest przepis na idealnie gładkie nogi....
    Obejrzyj materiał wideo
    Według psychologii mężczyźni zakochują się znacznie szybciej od kobiet. O...

    Ostatnie komentarze

    • (1)

      systematyczność, jakaś miękka szczoteczka. I tak w zasadzie można utrzymać zęby w pełnym zdrowiu. Żadne cudowne techniki nie są tutaj potrzebne. Po prostu musicie je systematycznie szczotkować.

    • (362)

      witam panie.Jako dawcaspermy@gazeta.pl mogę pomóc bezinteresownie ale bez zobowiazan.

    • (4)

      No poprostu zgadzam sie w stu procentach. ;-)

    • (1)

      Nie wszystkim pomaga porządek. Niektórzy najlepiej funkcjonują w chaosie :-)

    • (4)

      Piłam kiedyś herbatki ziołowe, ale właśnie niestety tylko mnie przeczyszczały i nigdy nie wiedziałam kiedy nadejdzie "ta chwila". Obecnie jestem karmiącą mamą i też nie bardzo wiem czego mogę, a czego nie powinnam używać, może te czopki będą...