Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

    Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów?

    Kwasy w organizmie

    Obecne w organizmie kwasy – fosforowy, siarkowy i oksyproteinowy – wytwarzane są podczas procesu spalania białka. Często w nadmiarze. Organizm walczy najczęściej z dużą ilością tego ostatniego kwasu (niedopałków białkowych), który powstaje, gdy jemy zbyt wiele mięsa, wędlin i ryb (czyli białka pochodzenia zwierzęcego), a przy tym jesteśmy niedotlenieni. Płuca nie pracują należycie, więc układ pokarmowy nie jest w stanie przyswoić i utlenić pożywienia. Jest ono filtrowane najpierw przez wątrobę, a jeśli to nie pomoże i toksyny nie zostaną zobojętnione, niedopałki przedostają się do jelita grubego i krwiobiegu. W konsekwencji zatruwane są kolejne narządy wewnętrzne, a przemiana materii jest bardzo mocno zaburzona.

    Równowaga

    Zakwaszony przez szkodliwe związki organizm w ramach obrony wytwarza związki, które neutralizują to kwasowe środowisko. Takie działanie ma kwas mlekowy, powstający w procesie fermentacji. Dzięki niemu w organizmie przywrócona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa.

    Dobroczynne działanie kiszonych warzyw

    Podobnie działanie jak kwas mlekowy mają kiszone warzywa. Amerykańscy naukowcy dowiedli dodatkowo, że mają one działanie przeciwrakowe. Podczas kiszenia bowiem uwalniają się enzymu, rozkładające glukozynolam, znajdujący się w kapuście. W czasie reakcji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać antynowotworowo. Korzyści przynosi także kwas mlekowy, który sprawia, że flora bakteryjna w jelitach funkcjonuje prawidłowo.

    Kiszonki

    Korzyści odnosimy podczas spożycia kiszonej kapusty, kwasu chlebowego, barszczu z kiszonych czerwonych buraków czy białego barszczu zakwaszanego na mące razowej. Z dobroczynnego działania warzyw najlepiej skorzystać pijąc sok z warzyw rozcieńczony wodą i spożywając je w postaci surówek. Nie powinno się gotować kiszonej kapusty – niszczy to korzystne dla organizmu bakterie. Warto też sięgnąć po rozcieńczony ocet jabłkowy. Należy 2-3 łyżki octu rozpuścić w szklance ciepłej wody i dodać 2 łyżeczki miodu.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczuć zwłaszcza wtedy, gdy próbujesz zrzucić zbędne kilogramy i ci się nie udaje. Metabolizm określa zużycie energii potrzebnej...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    Jeżeli starasz się kontrolować ilość spożywanych kalorii, powinnaś...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    Korzonki, czyli ostry zespół korzeniowy, to bardzo częsta dolegliwość,...
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...
      Przyjrzyj się dobrze wszystkim siedmiu obrazkom. Która z fotografii...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    "Witam. Jestem młodym (27 lat), wysokim, szczupłym, ciemnym brunetem...

    Ostatnie komentarze

    • (1)

      Moim zdaniem nie ma sensu męczyć się z domowymi sposobami... Ja próbowałam walczyć z moją grzybicą dwa miesiące, aż w końcu zdecydowałam się pójść do poradni chorob stopy i tamtejszy podolog wyleczył mnie w kilka zabiegów:)

    • (2)

      Zależy jeszcze co je i czy są to produkty, które są bogate w witaminy i składniki odżywcze zapobiegające nadciśnieniu. Także od tego jak bardzo stresujące ma życie

    • (6)

      Raczej jedź, jeśli mówicie o poprawności ;)

    • (1)

      Brak miesiaczki.Witam mam pytanie odnosnie braku miesiączki w tym miesiącu jeszcze niedostalam jej.Z chlopakiem nie zabezpieczalismy się tylko uprawialismy zwany stosunek przerywany.Robilam juz 4testy z nich wyszedł negatywnie nie mam objaw ciazowych....

    • (2)

      Dziękuję za ten artykuł. Tyłozgięcie macicy miała moja babcia, mają moja mama i siostra. Najwyraźniej taka nasza uroda. Z problemem bólu w dole pleców i podczas stosunku to wszystko prawda, tak jest i u mnie. Niestety dowiedziałam się o tym w momencie...