Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

     
     
     Jesteś blada, bliscy posądzają cię o anemię? Czym jest tak choroba, jak ją rozpoznać i dlaczego tak często dotyczy kobiet?
     
    Niedokrwistość (anemia) objawia się zbyt niskim poziomem hemoglobiny i małą liczbą krwinek czerwonych. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór żelaza w organizmie, spowodowany jego zbyt małą ilością w diecie, nieodpowiednim wchłanianiem z przewodu pokarmowego lub utratą tego składnika (w wyniku krwawień). Kobietom znacznie częściej niż mężczyznom brakuje żelaza.
     
    Anemię stwierdza się u co piątej kobiety, a tylko u co setnego mężczyzny! Dlaczego tak się dzieje? Obliczono, że podczas samej tylko miesiączki kobiety tracą od 10 do 30mg żelaza (a w trakcie obfitych miesiączek - więcej). Bywa, że w trakcie kolejnego miesiąca nie jesteśmy w stanie tych braków uzupełnić.
     
    Niedobór żelaza w diecie jest problemem wszystkich grup wiekowych, najczęściej jednak dotyczy małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, dziewcząt w okresie dojrzewania, kobiet „dbających o linię” oraz wegetarian. Objawy niedokrwistości są często bagatelizowane. Z początku niedokrwistości towarzyszą objawy zmęczenia i bladość skóry, które zwykle przypisujemy stresującej pracy, przemęczeniu i niewyspaniu. Z czasem dołącza do nich apatia, ogólne osłabienie, bladość spojówek, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, ciągłe uczucie zimna. Często anemii towarzyszy kołatanie, serca bóle głowy, zapacia, nudności , utrata apetytu, bezsenność, trudności w koncentracji, suchość skóry i błon śluzowych.
     
    Niedokrwistość żywieniowa jest także spowodowana spożywaniem produktów wysoko przetworzonych, które na skutek procesów technologicznych utraciły witaminy i składniki mineralne. Nie bez znaczenia jest nieodpowiedni dobór produktów, który może powodować zmniejszenie wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego, mimo jego wystarczającej ilości w diecie!
     
    Żelazo żelazu nie jest równe!
    Wbrew pozorom najważniejsza nie jest ilość żelaza w danym produkcie, lecz rodzaj źródła z którego ono pochodzi. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że istnieją dwa podstawowe rodzaje żelaza: hemowe - zawarte w produktach zwierzęcych, które wchłania się do naszego organizmu w ilości 10-15 proc. oraz obecne w produktach roślinnych żelazo niehemowe, wchłaniane tylko w 2-3 proc. Znajdziesz je w zielonych warzywach: brokułach, brukselce, zielonej sałacie, fasolce szparagowej, w pełnoziarnistych produktach zbożowych (chleb razowy, płatki owsiane, kasze), niektórych owocach i nasionach (suszone morele, daktyle, owoce awokado, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni) i warzywach strączkowych (groch, fasola, soja), oraz w burakach i czerwonej kapuście.
     
    Na ilość wchłanianego żelaza ma wpływ bardzo wiele czynników. Jego absorpcję utrudnia obecność błonnika pokarmowego, fitynianów, szczawianów, tanin, a także składników mineralnych – m. in. wapnia, miedzi i cynku. Z kolei największy wpływ na poprawę wchłaniania żelaza ma witamina C. Wybierając produkty bogate w żelazo staraj się łączyć z produktami bogatymi w witaminę C. Najwięcej witaminy C dotarcza większość owoców (zwłaszcza truskawki, czarne porzeczki, aronia, cytrusy) oraz wiele warzyw: pomidory, ziemniaki, papryka, kiszona kapusta, natka pietruszki.
     
    Uwaga na kawę i herbatę!
    Pamiętajmy również o tym, by nie popijać posiłku mocną herbatą. Zawarte w niej taniny znacznie utrudnią wchłanianie żelaza. Również picie mocnej kawy wpływa na zmniejszenie absorpcji żelaza z diety. Unikajmy więc picia herbaty lub kawy bezpośrednio przed, po czy w trakcie posiłków – pijmy je między posiłkami.
     
    Ile żelaza potrzebujemy?
    Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia potrzebujemy 14-17mg żelaza na dobę. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta dla kobiet w ciąży i karmiących do 22mg/dobę.
     
    Bogatym źródłem żelaza są:
    ·      wątróbka, pestki dyni (10mg/100g)
    ·      zarodki pszenne, suche nasiona soi, fasoli i soczewicy, mak, żółtko jaja, orzechy pistacjowe, nasiona sezamu (5-10mg/100g)
    ·      musli, kasza jaglana, suche nasiona grochu, nasiona słonecznika, pieczywo chrupkie, płatki jęczmienne, morele suszone, figi, orzechy laskowe i arachidowe, wołowina (polędwica, rozbratel), cielęcina (łopatka), sardynka, czerwona papryka konserwowa, migdały, kiełki soczewicy, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel (2,5-5mg/100g)
    ·      śledź, chleb żytni razowy, litewski, na miodzie, Graham, mieszany z soją, bułki grahamki, rodzynki, jaja,  kiełki soi, chude wędliny, kiełbasy podsuszane, cielęcina (udziec), daktyle, bób, kasza jęczmienna pęczak i perłowa, fasolka konserwowa flageolet, groszek zielony, orzechy włoskie, kokosowe, buraki, makaron, banany suszone (1,5-2,5mg/100g)
    ·      tuńczyk, sardynka świeża, pikling, łosoś świeży, sandacz, sola, fasola konserwowa cięta, brokuły, cykoria, kalarepka, brukselka, rzodkiewka, ryż brązowy, awokado, porzeczki czarne, białe i czerwone, maliny, chleb zwykły, bułki pszenne, płatki kukurydziane, makrela wędzona, fasolka szparagowa, por, ser parmezan, kasza manna (0,75-1,5mg/100g)
     
    Najważniejsze zalecenia diety
    ·      Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe, które oprócz kalorii dostarczają również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka są produkty zbożowe wytworzone z całych ziaren (kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo) oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe;
    ·      Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. Są one jedynie źródłem pustych kalorii;
    ·      Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczają również dużej ilości tłuszczu, należy ograniczyć jego dodatek, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, do potraw. Nie zaleca się smażenia czy duszenia poprzedzonego obsmażaniem;

    ·      W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie).  

    Więcej informacji na temat anemii szukaj u ekspertów na stronie: abcanemia.pl

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejzdrowie.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Dzięki odpowiednim ćwiczeniom twoje pośladki delikatnie się uniosą i staną się jędrne. W ten sposób bez skrępowania zaprezentujesz się w legginsach czy rurkach, a do tego staniesz się silniejszą,...

    Najczęściej czytane

    Jeśli głodzenie się nie jest twoją metodą na zachowanie szczupłej sylwetki...
    Odczuwasz permanentne zmęczenie? Włosy wypadają ci garściami a zatkane...
    "Witam. Jestem młodym (27 lat), wysokim, szczupłym, ciemnym brunetem...
    Niezależnie od tego, czy starasz się o dziecko, czy starasz się uniknąć...
    O czym świadczą plamienia międzymiesiączkowe? Krwawienia między miesią...
    Zawiera zaledwie ok. 35 kcal w 100 gramach. To wspaniały dodatek do sał...
    Lato już tuż, tuż, a więc najwyższa pora zadbać o dobrą kondycję i...
    Jazda na rowerze to jeden z najpopularniejszych sposobów na utratę wagi...
    Obejrzyj materiał wideo
    Wiele kobiet zastanawia się, jaki jest przepis na idealnie gładkie nogi....
    Jaka jest najczęstsza przyczyna tycia? Wolny metabolizm. Możesz to odczu...

    Ostatnie komentarze

    • (1)

      no jeśli to jest dieta lekkostrawna to gratuluję... a od kiedy to gluten zawarty w zbożach jest lekkostrawny????
      To właśnie przez te zboża wszyscy prędzej czy póxniej chorują!

    • (361)

      Witam mam 37 lat mam dwóch pieknych synów jesli potrzebujesz nasienia to chętnie użyczę swojego ale bez zadnych zobowiązań

    • (20)

      Spoko a niektorzy maja 60 i co maja zrobic. Nie musisz wszystkim mowic ile ty masz nikogo to nie obchodzi złotko. A tak poza tym to od kiedy rozmiar ustala czy jesteśmy piekne czy nie.

    • (2)

      Gdy drżą powieki, to może być oznaka niedoboru magnezu. Przy niedoborze odczuwa się też zmęczenie i o ile się nie mylę kołatanie serca.

    • (3)

      Na mnie żadna technika nie działa, w pracy pogoń ciągle presja na terminy i wyniki to odbija się na codziennym życiu, ale taki mamy XXI wiek.